Artists: Robert Koteles

Robert Koteles (n. 1975, Salonta) a absolvit Facultatea de Arte Vizuale din Timișoara, în 1998, la clasa lui Constantin Flondor. Încă din ultimul an de studenție, Robert Koteles dechide un dialog între desen și pictura în ulei care va deveni o componentă de bază în procesul artistic al lui Robert. Început acum 29 de ani, sub forma unui desen experimental în tuș, lung de 7 metri, cu titlul „Clipa”, în prezent, seria de picturi în ulei ”[mater]” aduce dialogul dintre linie și pastă la un nou nivel. 

„Lumea din jurul meu este foarte densă și îmi imaginez că, la baza acestei lumi vizibile, există o logică. De aceea spun că lucrările mele au o structură logică de pornire. Este vorba despre împărțirea infinită a pătratului atingând ideea de denstitate. E ceva foarte simplu, și un copil de grădiniță ar putea face asta dacă își poate păstra calmul și răbdarea. Pentru mine a durat o lună, dar am avut și trăiri deosebite pe acest parcurs.

În continuu trebuia să am o atenție prezentă a ansamblului. Eram și atent, dar totodată era și o monotonie care dura ore întregi. Este vorba și despre momentul de oprire, când să te oprești? Este destul de densă sau nu? Am terminat când am simțit, nu am premeditat și o logică de ansamblu la care sa mă opresc. Finalul a fost al trăirii. Fiecare clipă, fiecare moment părea mai intens. Tocmai titlul „Clipa” încearcă să spună ceva despre prezent, dar un prezent fără trecut, fără viitor, viu doar acum.” (Robert Koteles)