Dumitru Gorzo

Dumitru Gorzo este un artist român contemporan. născut la Ieud, România si care în prezent locuiește și lucrează în București și Brooklyn, New York.

Gorzo a obținut Masterul în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte București în 1999, apoi a studiat cu pictorul Florin Mitroi. A fost unul dintre membrii fondatori ai „Rostopasca”, o mișcare artistică contemporană influentă din România. Metodele de lucru ale lui Gorzo au variat de la farsă stradală la artist de performanță până la pictor și sculptor de studio.

Gorzo a început să devină renumit pentru atentia pe care o acorda subiectelor cu tenta sexuala și politic în 2003, când instalația  de gherilă Cocoons din București a atras atenția unui post de televiziune românesc, susținând că munca a fost făcută de sataniști. Gorzo a lipit 350 de figurine mici de ipsos, asemănătoare larvelor, pe pereții clădirilor din centrul capitalei României, stârnind dezbaterea publică în rândul trecătorilor cu privire la semnificația lor mai largă.

Lucrările sale tind să prezinte o atitudine satirică față de problemele societale, ceea ce l-a transformat într-o figură controversată printre criticii mai conservatori și publicul românesc. Lucrările sale sunt variate ca temă și mediu, variind de la reliefuri din lemn tăiate manual cu o estetică folclorică românească, până la sculptura de obiecte găsite și picturi cu o sensibilitate contemporană, conceptuală, neo-pop îndrăzneață.

În 2005, lui Gorzo i a fost rupt piciorul într-un atac în urma deschiderii spectacolului intitulat provocator, Mister President is a Sexual Object, la galeria HT003 din București, banuiala fiind ca atacul a fost initiat de către agenți neoficiali ai serviciilor secrete. Spectacolul în cauză a înfățișat chipurile tuturor președinților români serigrafiate pe perne și trase in tepe, intr-o maniera asemanatoare cu cea folosita de Vlad Tepes pentru hoti si tradatori de tara,  pe un copac cu penisuri de lemn in loc de crengi.

Date